Pispanlinnan harjannostajaiset 20.8.2015

Pispanlinnan harjannostajaisissa oli hyvä tunnelma. Nykyisin Pispanlinna tunnetaan myös nimellä Pispan palvelukeskus.

Pispan palvelukeskuksen alkujaan suunnitteli -80 luvun alussa Pekka Ilveskoski ja rakensi Tampereen kaupungin talonrakennusvirasto.

Harjannostajaispuheessaan silloinen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja Mikko Hakala sanoi, että ”yli 64 – vuotiaita oli Tampereella 1970 – luvun alussa 13 300 ja laskelmat ja ennusteet osoittavat, että määrä kasvaa jatkossakin ja vanhusten suhteellinen osuus väestöstä lisääntyy”. Mikko oli oikeassa, sillä nyt yli 65- vuotiaita on Tampereella 35 000. Kasvava tahti jatkuu.

Tänään Kotilinnassa asuu yli 100 yli 90 vuotiasta asukasta ja joka vuosi aina joku täyttää sata vuotta.

Kotilinnasäätiö on viime vuosina parantanut voimakkaasti ikä-ihmisten asumisoloja Tampereella, näin on tehty Nekalassa, Pappilanpuistossa, nyt Pispassa ja Pohjolankadulla. Merkittävä määrä hyvää asumista lyhyellä aikaa.

Kaikissa näissä edellä mainituissa kohteissa on Tampereen kaupunki ollut mukana. Yhdessä on kehitetty ikäihmisten asumista oikealla otteella, päämäärä selkeästi näkyvissä.

Kotilinnasäätiö osti Pispan palvelukeskuksen kiinteistön Tampereen kaupungilta maaliskuussa 2011. Samaan aikaan tehtiin sopimus tontin kehittämisestä yhdessä kaupungin kanssa ja tätä ollaan nyt toteuttamassa.

Peruskorjauksen valmistuttua Tampereen kaupunki vuokraa tarvitsemansa palvelutilat ja edelleen vuokraa ne palveluntuottajalle.

Pispanlinna palvelukeskuksineen saa nyt uudet nykyaikaiset tilat. Kiinteistössä on mahdollisuus asua monessa eri ikääntymisen vaiheessa ja saman kiinteistön sisällä voi muuttaa palvelutarpeen lisääntyessä, eikä tarvitse muuttaa muualle.

Edelleen pätee se hyvä ajatus ”vanhennutaan yhdessä”.

Päärakennuksessa, eli työn alla osassa on 91 Kotilinnan ikäihmisten vuokranasuntoa. Lisäksi rakennuksessa sijaitsee Tampereen kaupungin ylläpitämiä palvelu- ja päiväkeskustiloja sekä Tampereen Aterian ylläpitämä ravintola ym. palvelutilaa ja palveluita.